No més complicitats amb Isrel

dimecres, 20 d’agost del 2014

Dia 3: LA LLUITA DE LES DONES PALESTINES A TRAVÉS DE TRES MIRADES


Avui ha estat un dia especial, doncs hem pogut veure la lluita i el dia a dia de les dones palestines a través de la mirada de tres dones:


Vera Baboun, alcaldesa de la ciutat de Betlem, Suheir Ismail Faraj directora general i una de les fundadores de TAM Center ( Women Media and Development ) i Khawla Alazraq directora del Centre de Consultes de Dones i membre de la Unió General de Dones Palestines.


Vera Baboun ens ha rebut al seu despatx de Betlem i ens ha parlat sobre les dificultats de gestionar una ciutat que pateix l'ocupació. Ens ha manifestat el gran problema de la manca d'espais que limita l'oferiment de serveis a la població i de mobilitat dels propis habitants de la ciutat per poder desplaçar-se lliurement pel territori..

En aquest sentit algunes persones li han arribat a demanar si no es podria construir un mar a Betlem, ja que moltes d'elles no han pogut veure'l mai.

Ha destacat la gran tragedia que signifiquen els assentaments il·legals en una ciutat de 220000 habitants i 90000 colons, sumant la confiscació de terres cultivades d'oliveres i la greu dificultat de l'accés a l'aigua degut al control israelià.

El fet de que Betlem sigui plantejada pels mitjans de comunicació i demés com una ciutat insegura suposa un greuge en l'economia de la ciutat, doncs molts dels turistes que la visiten, ho fan només fent parada a l'esglèsia de la Nativitat tornant a marxar amb els seus autocars.

En referència a la qüestió de la seva experiència com a dona davant d'un càrrec públic ens explica que no ha representat cap dificultat i que de fet ha estat escollida democràticament per homes i dones en unes el·leccions municipals.

Suheir Faraj és directora de cinema i mare d'un noi i dues noies i viu al camp de refugiats de Dhesheh.

TAM center es va fundar l'any 2003 per un grup de dones activistes i dedicades al món de la comunicació que no estaven d'acord amb la imatge passiva i victimitzada que es dóna de la dona als mitjans de comunicació. Volen construir noves representacions de la imatge de les dones trencant amb l'estereotip que s'està oferint fins al moment, treballant sobre la igualtat de gènere i els drets humans. Des de TAM no s'enten l'educació i el treball de la dona com una necessitat sinó com un dret; el dret a tenir veu alhora de decidir què volen estudiar i en què volen treballar.

Des del 2006 al 2010 tenien conveni amb l'Agència Catalana de Cooperació i destaca que en el moment de canvi de govern, quan Convergència i Unió va guanyar les el·leccions van trencar aquest conveni.

Els objectius de l'organització són:
  • Augmentar el nombre de dones presents als mitjans de comunicació i vetllar per la seva formació
  • Empoderar les dones a nivell econòmic a partir de treballs no tradicionals per tal de superar la dependència econòmica del marit.
  • Lluitar contra la violència de gènere mitjançant la conscienciació de la població.
  • Recolzar persones amb discapacitat intel·lectual visibilitzant les seves potencialitats en els mitjans audiovisuals
  • Donar suport a persones en exclusió social com la comunitat Bedouina o les dones de la Vall d'en Jordà.

És important senyalar que la violència política derivada de l'ocupació és un agreujant a la violència masclista que pateixen les dones en la seva quotidianitat. Destaca com està d'acceptada i invisivilitzada la violència cap a les dones. Només una de cada mil dones denuncia aquesta situació. El fet que l'activitat política es trobi en certa manera aturada des del 2006 dificulta que es puguin dur a terme canvis en l'actual llei contra la violència de gènere. De fet encara està vigent una llei, heretada de les lleis jordanes, que permet matar a la dona si aquesta té relacions extramatrimonials.

També ens ha parlat de com l'auge del fonamentalisme islàmic està afectant a les dones. Partim de que l'ocupació i l'empitjorament de la situació política i social ha derivat en un clima de violència extrema, que ha provocat una reacció de radicalització de les posicions derivades de la desesperança i la por. Des dels darrers anys fins a l'actualitat també estan augmentant considerablement els crims d'honor. Alhora s'ha vist augmentat l'ús del vel i s'han donat canvis en la vestimenta cap una vessant més conservadora.

En quan a la participació política formal, ens explica que la representació de dones es concreta en 2 alcaldesses a Cisjordània, només 9 dones de 111 diputats i 5 de 24 ministres.

Pel que fa a l'activisme, destaca l'empoderament de les dones en la lluita política tot i que manifesta que aquesta participació era mes alta en l'època de la primera intifada, on van esdevenir agents molt importants, líders al carrer i en la lluita armada.

Davant la qüestió del dret de la dona a decidir sobre la maternitat , ens diu que la dona no té control sobre el seu propi cos, entenent aquest com el fet de decidir com vestir, com caminar, si volen mantenir relacions sexuals o no, etc.

Suheir Faraj ens explica la seva història familiar i diu que com a dona, després de veure la massacre de Gaza, se'n penedeix de no haver tingut més fills. Durant el temps que el seu fill va estar a la presó, es va plantejar molts cops aquest fet i les seves filles li preguntaven també. Com a mare té sempre por de que el seu fill torni a ser arrestat, torturat i empresonat un altre cop. El seu pare i el seu germà van ser assassinats durant la primera intifada. El nom de la família es podria aturar en aquesta generació. “ Tinc molta por perquè l'amic del meu fill ha estat detingut. Sempre hi ha quelcom del que tens por, tens por que t'arrestin, que arrestin al teu fill, la inseguretat és constant. Aquesta és la nostra vida com a Palestins” conclueix Sahour.

Khawla Alazraq és la directora de centre de consultes de dones i membre de la Unió General de Dones Palestines. També viu en un camp de refugiats. Ens explica com les dones van jugar un paper molt important des de 1948 i, especialment, durant la primera intifada on van ser líders als carrers, van participar de manifestacions i van organitzar escoles dins les cases degut a que aquestes romanien tancades durant la intifada.

Explica que en un principi la lluita de les dones no va estar gaire organitzada, fins que l'any 1965 es va crear la Unió General de Dones Palestines. A finals dels anys 80 les dones van començar a crear les seves pròpies organitzacions que, mica en mica, es van vincular a partits polítics. Ara bé, després del establiment de l'Autoritat Nacional Palestina el paper dels partits polítics va canviar i van aparèixer organitzacions autònomes de dones de la població civil.

Pel que fa a l'educació afirma que el nivell educatiu de les dones és més alt que els homes, sobretot en l'àmbit universitari.

Ens narra la seva experiència a presó degut a la lluita contra la ocupació. Diu que defensar-se és un dret, també a través de la lluita armada. Va ingressar tres vegades a la presó, amb 15,18 i 27 anys, on va patir la tortura física i psicològica. Ho explica com una experiència molt dura on la ocupació utilitza tots els seus instruments per ferir i treure informació. Durant aquest temps també comenta haver llegit molt i haver aprés de les experiències d'altres companyes més grans que ella; explica que entre les dones hi havia molta solidaritat i recolzament mutu. Cal recordar les presons israelianes gaudeixen de total impunitat i que a principis de 2014 una comissió d'investigació de la UE va voler visitar les presons israelianes però el govern va negar l'entrada.

Amb l'experiència d'aquestes grans dones hem pogut veure com la lluita de les dones a Palestina forma part del dia a dia, des de la criança dels seus fills i filles fins a la lluita social i política així com també per la defensa dels seus drets com a dona i palestina. Em pogut conèixer tres dones fortes i empoderades que transmeten una forta vitalitat i resistència en cada paraula. Això ens ha permès trencar del tot amb la imatge de dona passiva que sovint rebem al món occidental, fugint del paternalisme i del estereotip de la dona àrab manipulada i anul·lada com a persona. Aquí les dones resisteixen, s'organitzen, s'ajuden i lluiten contra la ocupació des de la seva quotidianitat. Sense oblidar que la seva lluita és doble, contra la ocupació israeliana i contra el sistema patriarcal que opera en tots els aspectes de la seva vida.


CASTELLÀ


Hoy ha sido un día muy especial ya que hemos podido ver la lucha y el día a día de las mujeres palestinas a través de la mirada de tres mujeres. Vera Baboun, alcaldesa de la ciudad de Belén, Suheir Ismail Faraj, directora general y una de las fundadoras de TAM Center ( Women Media and Development ) y Khawla Alazraq, directora del Centro de Consultas de Mujeres y miembro de la Unión General de Mujeres Palestinas.

Vera Baboun nos ha recibido en su despacho de Belén y nos ha hablado sobre las dificultades de gestionar una ciudad que padece la ocupación. Nos ha manifestado el gran problema de la falta de espacios que limita la oferta de servicios a la población y de mobilidad de lxs propixs habitantes de la ciudad para poder desplazarse libremente por el territorio..
En este sentido algunas personas le han llegado a pedir si no se podría construir un mar en Belén, ya que muchas de ellas no han podido verlo nunca. Ha destacado la gran tragedia que significan los asentamientos ilegales en una ciudad de 220000 habitantes y 90000 colonos, sumando la confiscación de tierras cultivadas de oliveras y la grave dificultad del acceso al agua debido al control israelí.
El hecho de que Belén sea planteada por los medios de comunicación y otros como una ciudad insegura supone un agravante en la economía de la ciudad, entonces muchos de los turistas que la visitan, lo hacen sólo haciendo parada únicamente en la iglesia de la Natividad volviendo a marchar en los autocares.En referencia a la cuestión de su experiencia como mujer que ocupa un cargo público nos explica que no ha representado ninguna dificuldad y que de hecho ha estado escogida democráticamente por hombres y mujeres en unes elecciones municipales.

Suheir Faraj es directora de cine y madre de un chico y dos chicas y vive en el campo de refugiados de Dhesheh. TAM center se fundó el año 2003 por un grupo de mujeres activistas y dedicadas al mundo de la comunicación que no estaban de acuerdo con la imagen pasiva y victimizada que se da de la mujer en los medios de comunicación. Quieren construir nuevas representaciones de la imagen de las mujeres rompiendo con el estereotipo que se está ofreciendo hasta el momento, trabajando sobre la igualdad de género y los derechos humanos.

Desde TAM no se entiende la educación y el trabajo de la mujer como una necesidad sino como un derecho; el derecho a tener voz a la hora de decidir qué quieren estudiar y en qué quieren trabajar.

Desde el 2006 al 2010 tenían convenio con la Agencia Catalana de Cooperación y destaca que en el momento de canvio de gobierno, cuando Convergencia y Unión ganó las eleccions, se rompió este convenio.

Los objectivos de la organización son:
  • Aumentar el número de mujeres presentes a los medios de comunicación y velar por su formación.
  • Empoderar a las mujeres a nivel económico a partir de trabajos no tradicionales con tal de superar la dependencia económica con respecto del marido.
  • Luchar contra la violencia de género mediante la concienciación de la población.
  • Apoyar a personas con discapacidad intelectual visibilizando sus potencialidades en los medios audiovisuales.
  • Dar soporte a las persones en exclusión social como la comunidad bedouina o de las mujeres en el Valle del Jordán.
Es importante señalar que la violencia política derivada de la ocupación es un agravante a la violencia machista que padecen las mujeres en su cotidianeidad. Destaca cómo está de aceptada y de invisivilizada la violencia hacia las mujeres. Sólo una de cada mil mujeres denuncia esta situación. El hecho de que la actividad política se encuentre en cierta manera parada desde el año 2006 dificulta que se puedan llevar a cabo cambios en la actual ley contra la violencia de género. De hecho, todavía està vigente una ley, heredada de las leyes jordanas, que permite matar a la mujer si esta tiene relaciones extramatrimoniales.

También nos ha hablado de cómo el auge del fundamentalismo islàmic está afectando a las mujeres. Partimos de que la ocupación y el empeoramiento de la situación política y social ha derivado en un clima de violencia extrema, que ha provocat una reacción de radicalización de las posiciones derivadas de la desesperanza y el poder. Desde los últimos años hasta la acutalidad también están aumentando considerablemente los crímenes de honor. Al mismo tiempo se ha visto aumentado el uso del velo y se han dado cambios en la vestimenta hacia una vertiente más conservadora.

En cuanto a la participación política formal, nos explica que la representación de mujeres se concreta en 2 alcaldesas en Cisjordània, sólo 9 mujeres de 111 diputadxs y 5 de 24 ministrxs.
Por lo que al activismo se refiere, destaca el empoderamiento de las mujeres en la lucha política, aunque manifesta que esta participación era más alta en la época de la primera intifada, donde se convirtieron en agentes muy importantes, líderes en la calle y en la lucha armada.
Frente a la cuestión del derecho de la mujer a decidir sobre la maternidad, nos dice que la mujer no tiene el control sobre su propio cuerpo, entendiendo esto como el hecho de decidir cómo vestir, cómo caminar, si quieren mantener relaciones sexuales o no, etc.

Suheir Faraj nos explica su historia familiar y dice que como mujer, después de ver la masacre de Gaza, se arrepiente de no haber tenido más hijos. Durante el tiempo que su hijo estuvo en la cárcel, se planteó muchas veces este hecho y sus hijas también se lo han preguntado. Como madre tiene siempre miedo de que su hijo vuelva a ser arrestado, torturado y encarcelado otra vez. Su padre y su hermano fueron asesinados durante la primera intifada, por lo tanto, el nombre de la familia podría acabarse en esta generación. “Tengo mucho miedo porque el amigo de mi hijo ha estado detenido. Siempre hay algo de lo que tienes miedo, miedo a que te arresten, que arresten a tu hijo, etc. La inseguridad es constante. Ésta es nuestra vida como palestinos” concluye Sahour.
Khawla Alazraq es la directora del centro de consultas de mujeres y miembro de la Unión General de mujeres palestinas. También vive en el campo de refugiados. Nos explica cómo las mujeres jugaron un papel muy importante desde 1948 y, especialmente, durante la primera intifada, donde fueron líderes en las calles, participaron en manifestaciones y organizaron escuelas dentro de las casas debido a que éstas permanecieron cerradas durante la intifada.
Explica que en un principio la lucha de las mujeres no estuvo muy organizada, hasta que el año 1965 se creó la Unión General de Mujeres Palestinas. A finales de los años 80 las mujeres comenzaron a crear sus propias organizaciones que, poco a poco, se vincularon a partidos políticos. Después del establecimiento de la Autoridad Nacional Palestina el papel de los partidos políticos cambió y aparecieron organizaciones autónomas de mujeres de la población civil.
En lo que se refiere a la educación, afirma que el nivel educativo de las mujeres es más alto que el de los hombres, sobre todo en el ámbito universitario. Nos explica su experiencia en prisión debido a su lucha contra la ocupación. Dice que para ella defenderse es un derecho, incluso a través de la lucha armada. Ingresó tres veces en prisión entre 1982 y 1985, con 15, 18 y 27 años (cuando ya era madre) donde sufrió tortura física y psicológica. Lo relata como una experiencia muy dura donde la ocupación utiliza todos sus instrumentos para humillar.
Durante este tiempo leyó mucho y aprendió de las experiencias de otras compañeras mayores que ella; explica que entre las mujeres había solidaridad y apoyo mutuo.
A principios de 2014 una comisión de investigación de la UE quiso visitar las cárceles israelís pero el Gobierno negó de forma ilegal la entrada a toda prisión donde hubiera población palestina.
Con la experiencia de estas grandes mujeres hemos podido ver como la lucha de las mujeres en Palestina forma parte del día a día, des de la crianza de sus hijos y hijas hasta a la lucha social y política así como tambien para la defensa de sus derechos como a mujer y palestina. Hemos podido conocer tres mujeres fuertes y empoderadas que transmiten una fuerte vitalidad y resistencia en cada palabra. Esto nos ha permitido romper del todo con la imagen de mujer pasiva que a menudo recibimos al mundo occidental, huyendo del paternalismo y del estereotipo de la mujer árabe manipulada y anulada como persona. Aquí les mujeres resisten, se organizan, se ayudan y luchan contra la ocupación de se su cuotidianidad. Sin olvidar que su lucha es doble, contra la ocupación israeliana y contra el sistema patriarcal que opera en todos los aspectos de su vida.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada