No més complicitats amb Isrel

diumenge, 25 de setembre del 2011

Tercer dia de construcció i visita al poble de Lifta

3r dia d'obra:

El grup de Noaman hem començat a pujar les parets de la casa i amb molta alegria veiem com a poc a poc i amb l'ajut de manobres palestins professionals va agafant forma la futura llar de la famílía d'en Dudú, l'entranyable fill de la Siam. Hem fet muntanyes i muntanyes de ciment i els ho hem deixat tot a punt perquè els sigui més fàcil ja que els propers dies no hi serem.


Per altra banda el grup de Tsur Baher hem seguit treient pedra i parets, segons anava passant el matí els nostres ànims anaven decaient, les hores anaven passant i l'obra semblava no avançar. Fins i tot l'Ali ens va ajudar a picar parets però ens queda encara molta feina a aquesta casa, i tenim por a no acabar-la abans de marxar.


A la tarda hem anat a conèixer Lifta, que és un poble actualment realment abandonat que al 1947 va començar a rebre atacs terroristes per part dels colons israelians amb la intenció de fer-los fora ja que es troba en un punt estratègic per accedir a Jerusalem des de Tel Aviv o Jaffa. Ens ha fet de guia un home que havia nascut allà, i ens ha explicat la desfeta d’un dels pobles més rics de la zona i un munt de detalls sobre com era la vida a Lifta abans que els colons forcessin la seva desaparició, on es trobava el mercat, com disposaven les cases, els tipus de casa, la semblança entre l'aqruitectura del lloc i la d'Istambul, la mesquita, etc. També ens ha fet partícips de la situació actual, avui en dia el poble de Lifta ja no existeix, sols queden en peu 50 cases de les 600 originals i algunes de les més properes a Israel han estat adquirides per israelians, l’escola de Lifta ara és una escola israeliana, però la majoria del poble són cases abandonades i en força mal estat. Tot i així alguns sense sostre les aprofiten. Finalment també ens ha explicat que actualment s’ha pensat un pla d’urbanització per tota la vall que comportaria la destrucció de totes les cases i aconseguir així esborrar del mapa un poble tan rellevant en la història recent de la zona i especialment del conflicte.

Al centre de Lifta hi havia uns banys i en marxar vam decidir entrar a la cova de la qual brollava l'aigua. Vam avançar i avançar però no hi havia manera de trobar-ne el final fins que vam arribar a una tRemenda sala amb una espelma. Es veu que és un lloc sagrat pels jueus.

Un cop hem sopat, hem anat a fer el turista per Jerusalem oest. Primer hem anat a una galeria de fotografies on es tractava les acampades israelianes (similars a les del 15M a Espanya) i després fent una cervesa en un dels bars més “in” de la zona. Aquí el grup s’ha dividit entre els que volien descansar i els que ho peten i aquests últims han pogut gaudir d’una bona fieshta a un pis okupa al que vam accedir des d'una escala situada a un balcó que portava a un forat d'una de les parets del pis ocupat. Sort que l’endemà ens podíem llevar una mica més tard!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada