No més complicitats amb Isrel

dilluns, 26 de juliol del 2010

Comencem a construir a Jerusalem Est i a Hebrón




DIA 1
Avui era el primer dia de treball! Ha començat molt aviat! A les 5.30h ja obriem ulls. Just després d'esmorzar ens hem dividit en dos equips, un treballarà la primera setmana a Hebrón (Equip A) i el segon treballarà la primera setmana a Jerusalem-Beit Hanina (Equip B), i la segona setmana viceversa.

DÍA 1
Hoy era el primer día de trabajo! Ha empezado muy pronto! A las 5.30h ya abríamos los ojos. Después de desayunar nos hemos dividido en dos equipos, uno trabajará la primera semana en Hebrón (Equipo A) y el segundo trabajará en Jerusalem-Beit Hanina (Equipo B), la siguiente semana será al revés.

L'Equip A abans de les 7.30h ja estavem esperant per entrar a l'explanada de les mesquites. Ahir vam fer un recorregut força exploratori per Jerusalem i això ens havia quedat pendent. A les 8 hem marxat cap a Hebrón mentre els de Jerusalem ja estaven de ple a les seves obres. Després d'instal·lar-nos, hem anat a conèixer el centre social Heb2, on el Mich'ael ens ha ajudat a entendre una mica més el conflicte del país i més concretament la situació de la ciutat. També hem anat a conèixer tant la part palestina com la israeliana d'Hebron. I sí! Després (sembla una eternitat però només eren les 17h) hem fet els deures brigadistes: hem començat les dues obres. Uns, al centre social reparant-ne algunes parts, els altres, preparant la terra del terreny d'una familia palestina per començar a posar demà els ciments. I ja extenuats i plens de pols, però un pel més coneixedors d'aquestes terres i feliços de l'experiència, hem anat a sopar i ens preparem per dormir! Na nit...


El Equipo A antes de las 7,30h ya estábamos esperando para entrar en la esplanada de las mezquitas. Ayer hicimos un recorrido bastante exploratorio por Jerusalem y esto nos había quedado pendiente. A las 8 uno de los grupos nos hemos ido a Hebrón mientras los de Jerusalem ya estaban en en sus obras respectivas. Después de instalarnos, hemos ido a conocer el centro social Heb2, donde Mich'ael nos ha ayudado a entender un poco más el conflicto del país y más concretamente la situación de la ciudad. También hemos ido a conocer tanto la parte palestina como la israeliana de Hebrón. Y sí! Luego (parece una eternidad pero solo eran las 5h) hemos echo nuestros deberes brigadistas: hemos empezado las dos obras. Unos, en el centro social rehabilitandolo, los otros, preparando el suelo del terreno de una família palestina para empezar a poner mañana los cimientos. Y ya agotados y llenos de polvo, pero un poco mas ilustrados sobre estas tierras y felices de la experiéncia, hemos ido a cenar y nos preparamos para dormir. Buenas noches...

L'Equip B, cap a les 7 del matí ja estàvem treballant, començant la feina. Dividits en dos grups, el primer grup reconstrueix una casa que va ser enderrocada però s’han trobat que no la començaven de zero sinó que ja hi havia un espai habilitat on estaven vivint fins ara. En canvi, el segon grup construeix una casa de la qual només se n’aprofiten els fonaments i part del terra de la casa que hi havia hagut. Han estat unes hores de feina molt dures però han valgut la pena. Com a grup hem treballat molt bé: es respira bon ambient, molta col·laboració i bon rotllo en general.

Després de dinar hem fet un tour per Jerusalem Est i en Meir (líder del Meretz i membre de l’ICAHD) ha estat el nostre guia de luxe.

En primer lloc, hem anat a veure el Sheih-Jaerrah que és un dels barris on el conflicte es fa més palès. És un barri que abans del 1967 pertanyia a Jordània i on vivien famílies àrabs. Israel reclama la propietat de les cases construïdes abans del 1948 al·legant que durant l’Imperi Otomà eren seves. Els israelians van aportar proves documentals que recolzaven el seu argument. El Sistema Judicial israelià va fallar a favor dels Jueus. En conèixer la sentència, els palestins van reclamar que els retornessin les propietats de la Zona Oest de la ciutat, on havien hagut d’abandonar les seves cases. Els palestins, com que no tenien el costum de registrar les seves propietats, no tenien papers per demostrar que abans del 1948 vivien a les seves terres. I basant-se en això el Sistema Judicial Israelià els va denegar la propietat.

Els jueus estan emparats per la llei per anar a viure a Sheih-Jaerrah hi estan construint assentaments a tot el barri fent fora de les seves cases a gent que hi estava vivint.

Hem pogut escoltar el testimoni directe d’un dels palestins afectats per la política sionista, en Nabil El Kurt. És el propietari d’una casa construïda l’any 2000 sense permís, pel simple fet de ser palestí. Els jueus, tot i les clares evidències de ser una casa nova, el van fer fora a ell i a la seva família, sense donar-li l’oportunitat de dormir-hi ni una sola nit. El cas està en mans dels tribunals. Els seus documents no s’han tingut en compte, i mentrestant en Nabil i la seva família viuen com poden a la casa del darrere que havia quedat petita (cosa que va motivar la construcció de la nova) i al jardí de la casa, havent de conviure sovint amb els guardes (que pel que ens han explicat són els propis colons amb uniforme de guàrdia).

Tot seguit hem anat a un mirador des d’on es veia l’assentament israelià més gran de Palestina. Rep el nom de Maale Adumim. Ens sobta que tot just al davant trobem un poblat palestí, A-Zaim (ja fora de les fronteres de Jerusalem). Està habitat per palestins que tenien la categoria de residents a Jerusalem, però que vivien amb inquietud sobre quant de temps podrien continuar vivint en les seves cases. En aquest barri se’ls assegurava que tot i no tenir permís de construcció, no correrien el risc de perdre el seu habitatge. Segons la llei israeliana quan un resident deixa de viure a Jerusalem perd la condició de resident. Moguts pel desig de tenir una llar i el menor risc de perdre-la, s’hi traslladen sense saber que estan travessant els límits de Jerusalem i que això pot suposar el fet de perdre la categoria de residents, veient-se així molt limitada la seva entrada a la ciutat.

A continuació ens hem endinsat una mica més en el Turó de les Oliveres fins un mirador des d’on teníem una bona visió panoràmica dels monuments més representatius de la ciutat de Jerusalem i de la seva història religiosa.


Per acabar amb la visita, ens hem acostat al mur. Aquest sí que és un mur de lamentacions. En Meir ens ha explicat tot el que suposa el mur per la vida dels palestins que van quedar exclosos de Jerusalem. Hem quedat impressionats per la magnitud de la tragèdia: el mur de ciment és enorme, més de set metres d’alçada coronats per un reixat punxant i electrificat, deixen atònit a qualsevol. I encara més, si s’alça la vista es descobreixen nombroses càmeres de videovigilància que observen tot el que passa a ambdós costats del mur... Una de les frases més gràfiques de’n Meir és que “el mur ha produït més terroristes dels que ha aconseguit frenar”.

Hoy, el Equipo B, ha empezado temprano, y hacia las 7 de la mañana ya estábamos empezando el trabajo. Divididos en dos grupos, el primero reconstruye una casa que fue demolida pero no han tenido que empezar de cero sino que ya había un espacio habilitado dónde estaban viviendo en ahora. En cambio, el segundo grupo construye una casa de la cual sólo se pueden aprovechar los cimientos y parte del suelo de la casa que hubo allí. Han sido unas horas de trabajo muy duras pero han valido la pena. Como grupo hemos trabajado muy bien: se respira buen ambiente, mucha colaboración y buen rollo en general.

Tras comida hemos hecho un tour por Jerusalén Este y Meir (líder del Meretz y miembro del ICAHD) ha sido nuestro guía de lujo.

En primer lugar, hemos ido a ver el Sheih-Jaerrah que es uno de los barrios dónde el conflicto se hace más patente. Es un barrio que antes del 1967 pertenecía a Jordania y dónde vivían familias árabes. Israel reclama la propiedad de las casas construidas antes del 1948 alegando que durante el Imperio Otomano eran suyas. Los israelíes aportaron pruebas documentales que apoyaban su argumento. El Sistema Judicial israelí falló a favor de los Judíos. Al conocer la sentencia, los palestinos reclamaron que los devolvieran las propiedades de la Zona Oeste de la ciudad, dónde tuvieron que abandonar sus casas. Los palestinos, no tenían la costumbre de registrar sus propiedades, y por eso no tenían papeles para demostrar que antes del 1948 vivían en sus tierras. Y basándose en esto el Sistema Judicial Israelí les denegó la propiedad.

Los judíos están amparados por la ley por ir a vivir a Sheih-Jaerrah y están construyendo asentamientos en todo el barrio desalojando de sus casas a la gente que vivía en ellas.

Hemos podido escuchar el testigo directo de uno de los palestinos afectados por la política sionista, Nabil El Kurt. El es propietario de una casa construida sin permiso (por el simple hecho de ser palestino) el año 2000. Los judíos, a pesar de las claras evidencias de tratar-se de una casa de nueva construcción, lo desalojaron junto a su familia, sin darle la oportunidad de dormir ni una sola noche en la casa. El caso está en manos de los tribunales. Sus documentos no se han tenido en cuenta, y mientras Nabil y su familia viven cómo pueden en la casa trasera que había quedado pequeña (cosa que motivo la construcción de la nueva) y en el jardín, teniendo que convivir a menudo con los guardas (que por lo que nos han explicado son los propios colonos con uniforme de guardia).

Acto seguido hemos ido a un mirador des de dónde se veía el asentamiento israelí más grande de Palestina. Recibe el nombre de Maale Adumim. Nos ha sorprendido que justo en frente encontramos un poblado palestino, A-Zaim (ya fuera de las fronteras de Jerusalén). Está habitado por palestinos que tenían la categoría de residentes en Jerusalén, pero que vivían con inquietud sobre cuánto tiempo podrían continuar viviendo en sus casas. En este barrio se les aseguraba que aún sin tener permiso de construcción, no correrían el riesgo de perder su vivienda. Según la ley israelí cuando un residente deja de vivir en Jerusalén pierde la condición de residente. Movidos por el deseo de tener un hogar y el menor riesgo de perderlo, se trasladaron sin saber que estaban atravesando los límites de Jerusalén y que esto puede suponer el hecho de perder la categoría de residentes, viéndose así muy limitada su entrada a la ciudad.

A continuación nos hemos adentrado algo más en el Monte de los Olivos hasta un mirador des desde dónde teníamos una buena visión panorámica de los monumentos más representativos de la ciudad de Jerusalén y de su historia religiosa.

Por terminar con la visita, nos hemos acercado al muro. Este sí que es un muro de lamentaciones. Meir nos ha contado que es lo que supone el muro para la vida de los palestinos que quedaron excluidos de Jerusalén. Hemos quedado impresionados por la magnitud de la tragedia: el muro de cemento es enorme, más de siete metros de altura coronados por alambres de pinchos electrificados, dejan atónito a cualquiera. Y todavía más, si se levanta la vista se descubren numerosas cámaras de videovigilancia que observan todo el que pasa a ambos lados del muro... Una de las frases más gráficas de Meir es que “el muro ha producido más terroristas de los que ha conseguido frenar”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada