No més complicitats amb Isrel

diumenge, 8 d’agost del 2010

Últims dies

Dijous

Avui és l’últim dia a l’obra i hem de treballar fort per deixar acabat el sostre de la casa de l’Abu Anan, ja que és probable que demà rebin una visita dels colons i treguin els puntals sobre els quals es recolza el sostre, encara sense el formigó. Així doncs, el grup de l’equip A que va estar treballant allí han vingut ben d’hora a Hebron per posar-s’hi i la majoria de nosaltres també hi hem anat.

Tot i així, degut a certs problemes d’organització i material no ens hi hem pogut posar fins les 12.00. Hem fet tres grups de treball per tal d’optimitzar el temps i les energies, de manera que dos treballàvem i un descansava. I així hem seguit, treballant fort fins gairebé les 17.00, que ja només quedava que s’assequés el formigó.

A les 16.30, però, l’equip B hem deixat l’obra per rebre una xerrada sobre l’economia de l’ocupació i el boicot a l’Estat d’Israel.

Ràpidament, hem anat al pis per dutxar-nos i empolainar-nos, ja que a la tarda- nit, l’Abu Anan feia una festa a casa seva a la qual estàvem convidats tots els brigadistes; juntament amb amics i veïns. Així doncs, l’altre grup de Jerusalem ha vingut i tots junts hem anat cap allí.

La festa ha sigut ben diferent del que estem acostumats. En arribar, ens han separat: els homes s’han quedat a les terres de fora de la casa fumant xixa i xerrant, mentre que les dones han baixat al pati de la casa a fer rauxa i xerinola, i han estat ballant amb les dones àrabs que hi havia. Han estat molt contentes i animades de compartir aquest ball amb nosaltres, i fins i tot alguna s’ha tret el vel mentre no hi havia càmeres a la vista.

Una estona més tard hem passat a sopar tots junts (ara sí!) un arròs amb xai que ens han preparat aquesta tarda. La festa ha continuat amb més ball i un pica-pica. Ara, però, per la presència dels homes, les dones ja no ballaven.

La festa ha conclòs amb un tendre i càlid acomiadament acompanyat d’un petit regal per a cadascun. Es tracta d’una tassa amb la foto de cadascú i la inscripció Heb 2010.

Finalment, hem tornat a Jerusalem i a Hebron respectivament a dormir, que hem acabat esgotadíssims!

Hem acabat la nostra feina a l’obra!!!!!!

Divendres

Tristos perquè això ja s’acaba, l’equip B ens llevem d’hora, com de costum! Unes notícies d’última hora ens fan canviar els plans inicials. Ens han dit que a casa de l’Abu Anan tenen por de la visita de colons, i ens demanen la presència per a intentar dissuadir-los de fer res. El pla inicial era anar a una xerrada d’activistes que representaven diferents organitzacions israelianes. Donat que també és una activitat molt atractiva, 9 de nosaltres han anat a la xerrada, a Jerusalem. Hi havia respresntació de quatre entitats: Rabins for Human Rights (Rabins pels Drets Humans), Hadash (Front Democràtic per a la Pau i la Igualtat), Breaking de Silence (ex-combatents que han decidit trencar amb el silenci i explicar els testimonis) i Refuseniks (joves israelians objectors de consciència d’anar a l’exèrcit). La xerrada, amb en Shaul fent de moderador, ha resultat molt interessant.

Els que s’han quedat a Hebron, no han tingut cap problema amb els colons, suposem que en part perquè solen anar-hi cap al vespre. Esperem que en cas que hi vagin, hi hagi presència dels internacionals de l’ISM (Moviment de Solidaritat Internacional).

Al migdia ens trobàvem ja ambdós grups a Jerusalem, disposats a fer l’últim dinar. A la tarda, hem anat a una concentració que té lloc cada divendres al barri de Sheij Jarrah de Jerusalem. Sota un sol de justícia, quantitat de gent es manifestava acompanyats de música alegre per a la llibertat del poble palestí.

Aprofitant les últimes hores del dia, uns quants han anat a veure la casa d’Alà, on han gaudit d’un berenar amb la família i han pogut veure els avenços de l’última setmana. La resta, han optat per passejar pel centre de la ciutat, visitar allò que s’havia quedat pendent i fer compres d’última hora.

I per acabar, ens hem trobat tots per a fer avaluació de l’estada, què hem après, què ens ha agradat, què no ens ha agradat i què canviaríem. Una estona per compartir experiències i sentiments, seguida de l’entrega d’uns detalls per als coordinadors del camp, en agraïment per l’organització i la feina que hi ha darrere de tot el que hem viscut, així com per tot allò que ens han ensenyat.

Amb això, hem sortit a fer una cervesa fins passada mitjanit, hora en què la part catalana de la brigada s’havia de dirigir cap a l’aeroport. Càlids acomiadaments, farcits de moments que quedaran per sempre més han omplert els últims minuts a Palestina.

CAST

Dijous

Hoy es el último día en la obra y hemos de trabajar duro para dejar terminado el tejado de la casa de Abu Anan, ya que es probable que mañana reciban una visita de los colonos y quiten los puntales sobre los que se apoya el techo, aún sin el hormigón. Así pues, el grupo del equipo A que estuvo trabajando allí han madrugado y han venido a Herbón para empezar con ello, y la mayoría de nosotros también hemos ido.

Aún así, debido a ciertos problemas de organización y material no hemos podido empezar hasta las 12.00. Hemos hecho tres grupos de trabajo con el objetivo de optimizar el tiempo y las energías, de manera que dos trabajábamos y uno descansaba. Y así hemos seguido, trabajando duro hasta casi las 17.00, que ya solo faltaba que se secase el hormigón.

A las 16.30, pero, el equipo B hemos dejado la obra para recibir una charla sobre la economía de la ocupación y el boicot al Estado de Israel.

Rápidamente, hemos ido al piso a duchar-nos y arreglar-nos, ya que por la tarde-noche Abu Anan daba una fiesta en su casa a la cual estábamos invitados todos los brigadistas; junto con amigos i vecinos. Así pues, el otro grupo de Jerusalén ha venido y todos juntos hemos ido hacia allí.

La fiesta ha sido bien diferente de lo que estamos acostumbrados. En llegar, nos han separado: los hombres se han quedado en las tierras de fuera de la casa fumando xixa y hablando, mientras que las mujeres han bajado al patio de la casa y han estado bailando con las mujeres árabes que había. Han estado muy contentas y animadas de compartir este baile con nosotras, e incluso alguna de ellas se ha sacado el velo mientras no había cámaras a la vista.

Un rato más tarde hemos pasado a cenar todos juntos (ahora sí!)un arroz con cordero que nos han preparado esta tarde. La fiesta ha continuado con más baile y un pica-pica. Sin embargo, ahora debido a la presencia de los hombres, las mujeres ya no bailaban.

La fiesta ha acabado con una tierna y calurosa despedida acompañada de un pequeño regalo para cada uno de nosotros. Se trata de una taza con la foto de cada uno y la inscripción Heb 2010.

Finalmente, hemos vuelto a Jerusalen y a Hebrón respectivamente a dormir, que hemos terminado cansadísimos.

Hemos terminado nuestro trabajo en la obra!!!

Viernes

Tristes porque esto ya se termina, el equipo B nos hemos levantado pronto, como de costumbre! Unas noticias de última hora nos hacen cambiar los planes iniciales. Nos han dicho que en casa de Abu Anan temen la visita de los colonos, y nos piden la presencia para intentar disuadirlos de hacer nada. El plan inicial era ir a una charla con unos activistas que representan distintas organizaciones israelíes. Dado que también es una actividad muy atractiva, 9 de nosotros han ido a la charla a Jerusalen. Había representación de cuatro entidades: Rabins for Human Rights (Rabinos por los Derechos Humanos), Hadash (Frente Democrático por la Paz y la Igualdad), Breaking the Silence (ex combatientes que han decidido romper con el silencio y explicar sus testimonios) y Refuseniks (jóvenes israelíes objetores de conciencia de ir al ejército). La charla, con Shaul haciendo de moderador, ha resultado muy interesante.

Los que se han quedado en Hebron, no han tenido ningún problema con los colones, suponemos que en parte porque suelen ir hacia el anochecer. Esperamos que en caso que vayan, haya la presencia de los internacionales del ISM (Movimiento de Solidaridad Internacional).

Al mediodía nos encontrábamos ya ambos grupos en Jerusalen, dispuestos a hacer la última comida. Por la tarde, hemos ido a una concentración que tiene lugar cada viernes en el barrio de Sheij Jarrah de Jerusalen. Bajo un sol de justicia, cantidad de gente se manifestaba acompañados de música alegre por la libertad del pueblo palestino.

Aprovechando las últimas horas del día, unos cuantos han ido a ver la casa de Ala, donde han disfrutado de una merienda con la familia y han podido ver los avances de la última semana. El resto, han optado por pasear por el centro de la ciudad, visitar aquello que se había quedado pendiente y hacer las compras de última hora.

Y para acabar, nos hemos encontrado todos para hacer la evaluación de la estancia, que hemos aprendido, que nos ha gustado, que no nos ha gustado y que cambiaríamos. Un rato para compartir experiencias y sentimientos, seguido de la entrega de unos detalles para los coordinadores del campo, en agradecimiento por la organización y el trabajo que hay detrás de todo lo que hemos vivido, así como por todo aquello que nos han enseñado.

Con esto, hemos salido a tomar una cerveza hasta pasado medianoche, hora en que la parte catalana de la brigada se tenía que dirigir hacia el aeropuerto. Calurosas despedidas, llenas de momentos que quedaran para siempre han llenado los últimos minutos en Palestina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada